Çocuklarda böbrek taşı

Çocuklarda böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Çocuklarda böbrek taşı rahatsızlıkları her yaşta görülebilmekle beraber farklı şekillerde hastalarımız başvurabilmektedir. En sık şikayetler, idrarın renginde koyulaşma, kan görülmesi, idrarda yanma, sık idrara gitme, bulantı-kusma, böğür ağrısı ya da karın ağrısıdır.

Küçük çocuklarda böbrek taşı nasıl düşürülür?

Taş kendiliğinden düşmeyecek kadar büyükse; dışarıdan ses dalgaları ile taş kırma (ESWL), kapalı olarak taşa ulaşma ve taşı yerinde lazer ile kırma (URS, RIRS) ya da böbreğe küçük bir delikten girmek sureti taşa ulaşma (Perkütan PNL) ve taşı yerinde kırma yöntemlerinden biri ile tedavi yapılmalıdır.

Böbrek taşı kaç yaşında başlar?

Genel olarak 30 yaş civarında ilk semptomlar görülmeye başlanır. Obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi diğer hastalıklar böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar. Tuz ve minerallerin içeriği ve oluşma sebebine göre taşlar farklı çeşitlerde ve büyüklüklerde olabilir.

Çocuklarda böbrek taşı nasıl alınır?

Son yıllarda çocuklarda eskiye kıyasla çok daha fazla kapalı yöntemler söz konusu. Cerrahiyle idrar yollarına endoskopik yöntemle girip, lazerle taşları parçalamak ya dışardan çok küçük bir kesi yaparak böbreğe ulaşarak lazerle taşı parçalayıp düşmesini sağlamak mümkün.

Çocukta böbrek taşı olur mu?

Çocuklarda taş hastalığı, bebekler de dahil her yaş grubunda görülebilmektedir. Bir yaşın altında olup, taş tanısı konan ve tedavi olması gereken bebekler bile olabilmektedir. Son yıllarda çocuklardaki taş hastalığının arttığı bilinmektedir.

Böbrek taşı olduğunu nasıl anlarız?

Böbrek taşı dökme belirtilerinin ilk sırasında ağrı ve sancılar gelmektedir. Kişi zaman zaman bıçak gibi saplanan ağrılar hisseder. Bunun yanı sıra böbrek taşı döken hastalarda idrarda yanma, idrarı tam boşaltamama hissi oluşur. Böbrek taşları çeşitli metotlar ile kırıldıktan sonra vücuttan atılmaya çalışılır.

Çocuklarda böbrek taşı nasıl kırılır?

Vücut dışından şok dalgalarıyla taş kırma (ESWL) Bu işlem esnasında taşlar, küçük parçacıklara ayrılarak idrarla kolaylıkla atılabilecek hale gelirler (resim 1). Çocuklarda bu işlem genel anestezi altında yapılmaktadır. Günümüzde aktif tedavi gerektiren taşların yaklaşık olarak %85'i ESWL ile tedavi edilebilir.