Suskunluk sarmalı kuramı

Suskunluk sarmalı kuramı Alman siyaset bilimci Elisabeth Noelle-Naumann tarafından 1970 li yılların başlarında geliştirilen oldukça önemli bir kuramdır. Bu kuram kitle iletişim araçlarının bireyleri ve toplumu susturabilme ve kimi gruplara da konuşma cesareti verebilme gücü üzerinde durmaktadır.

Suskunluk Sarmalı kurami nedir?

Suskunluk sarmalı kavramı, 1980'li yıllarda Elisabeth Noelle-Neumann tarafından literatüre kazandırılmıştır. Suskunluk sarmalı kişi/bireyin toplumdan dışlanma ya da yadırganma korkusuyla düşüncelerini dile getirmemesi ya da ertelemesi olarak tanımlanabilir.

Suskunluk kuramı nedir?

Suskunluk Sarmalı teorisi; çeşitli konular hakkında, toplumda bir kesim çekinmeden konuşabilirken başka bir kesimin niçin suskun kaldığı sorusu üzerine kuruludur." Teori, bakış açılarının 'sadece iki yönlü' olması üzerine kurulu değildir.

Medya suskunluk sarmalını nasıl etkiler?

Kitle Medyası ve Sessizlik Sarmalı Kitle iletişim araçları elitlerin görüşlerini bildirir, burada bildirilen görüş çoğunluğun görüşüne zıt olsa bile medya etkisi ile çoğunluğun görüşünün yansıtıldığı algısı yaratılır ve böylece toplumda bir suskunluk sarmalı doğar.

Suskunluk Sarmalı Kuramı hangi varsayımlara dayanmaktadır?

Suskunluk sarmalı kuramı, yalnızca grup üyeleri arasında değil, toplumun da oydaşmadan sapan bireyleri tehdit ettiği varsayıma dayanır. Toplum bunları dışlama ve ihraç ile tehdit eder; bireyler de belki de genetik olarak belirlenen, bilinçaltı bir dışlanma korkusu taşırlar.