Gübre nasıl üretilir

Gübre hammaddesi nedir?

Kimyevi gübre üretiminin ana hammaddeleri doğalgaz, fosfat kayası ve potas tuzu olmakla birlikte, ara girdi olarak da amonyak, nitrik asit, sülfürik asit ve fosforik asit kullanılıyor.

Gübre Türkiye’de üretiliyor mu?

Ülkemizde toplam 7 üretici firma ile faaliyet gösteren yurtiçi kimyevi gübre sektörünün toplam üretim kapasitesi 5,7 milyon ton düzeyindedir.

Gübre neden Uretilir?

Hayvan pislikleri, saman ve diğer bitki artıkları binlerce yıldan beri doğal gübre olarak kullanılmaktadır. Eski zamanlarda toprağın asitliğini azaltmak ve kalsiyum temin etmek için kireçli maddeler kullanılmıştır. Kullanılan ilk kimyevi gübreler, sodyum nitrat ve kemikler olmuştur.

Gübre yapımında ne kullanılır?

Azot, fosfor ve potasyum birincil gübrelerdir. Bitkiler azotu, amonyak, nitrat veya üre bileşimindeki azot formlarında, fosforu tekli veya triple süper fosfat içeriğinden çözünmüş olarak, potasyumu ise potasyum klorür veya sülfat halinde alabilmektedir. İkincil besin maddeleri ise kalsiyum, magnezyum ve kükürttür.

Üre gübresinin hammaddesi nedir?

Üre, proteinin metabolize edilmesi ile doğal olarak oluşan, dışkıyla atılabilen bir ürün olma özelliği taşıyor. Tarım sektöründe hem ekinlerde gübre hem de hayvan yemi olarak kullanılan üre, susuz amonyağın yüksek derecede (180) basınçla reaksiyona girmesi sonucu elde ediliyor.

Türkiyede neden gübre üretilmiyor?

Bu nedenlerden Türkiye'nin gübrenin hammaddesinin hemen hemen tamamında net ithalatçı olması. Tüm dünyada emtia fiyatları arttıkça, amonyak, sülfirik asit, nitrik asit, fosforik asit gibi hammaddelerin fiyatı da artıyor ve bu Türkiye'deki gübre sektörünü olumsuz etkiliyor. Bir diğer neden ise navlun fiyatları.

Türkiyede kaç gübre fabrikası var?

Ülkemizde toplam 7 üretici firma ile faaliyet gösteren yurtiçi kimyevi gübre sektörünün toplam üretim kapasitesi 5,7 milyon ton düzeyindedir.