Beyaz kana ne denir

Tıp dilinde “lökosit”, halk dilinde ise “beyaz küre” ya da “akyuvar” olarak adlandırılan “beyaz kan hücresi” bağışıklık sisteminde yer alan bir hücre çeşididir. Kemik iliğinde üretilen ve bağışıklık sistemi içerisinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücresi, savunma sisteminde yer alan önemli bir yapıdır.Oct 26, 2020

WBC ne demek?

Kan tahlillerinde sıklıkla karşılaşılan WBC terimi, kandaki akyuvarları ya da farklı bir deyişle beyaz kan hücrelerini temsil eder. White Blood Cell kelimelerinin kısaltılmış hâli olan WBC, tıpta lökosit olarak da tanımlanır.

Beyaz kan düşüklüğü ne demek?

Hastaların çoğunun tam kan sayımı tetkikinde gördüğü WBC değeri düşüklüğü, beyaz küre düşüklüğüne işaret eder ve tıp dilinde bu duruma lökopeni adı verilir. Şu durum ve hastalıklarda lökopeni oluşabilmektedir: Nezle, grip dahil virüslerin yol açtığı hastalıklar. Doğuştan kemik iliği yapımının bozuk olduğu hastalıklar.

WBC yüksekliği ne anlama gelir?

WBC yüksekliği, metabolizmanın hastalık tehdidi altında olduğunun ve savunma adına antikor ürettiğinin belirtisidir. WBC yüksekliğine neden olan hastalıklar ve bazı alışkanlıklar; Enfeksiyonlu hastalıklar ve iltihap oluşumu. Bağışıklık sistemi bozukluğu ve otoimmun hastalıklar ( Graves ve Krohn sendromu )

Beyaz kan nasıl olur?

Beyaz kan hücresi kemik iliği ile beraber lenfoid dokularda üretilir. Sağlıklı insan vücudunda düzenli olarak üretilir ve herhangi bir renge sahip değildir. Özellikle enfeksiyonla mücadeleye girdiğinde düşük ya da yükseklik söz konusu olabilir.

Beyaz kana ne iyi gelir?

Beyaz kan düşüklüğüne iyi gelen besin kaynakları:

  • Çinko ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt,
  • E vitamini açısından zengin olan ceviz,
  • Çiğ veya pişmiş şekilde sarımsak tüketmek,
  • Çilek tüketmek,
  • Folikasit bakımından zengin olan üzüm tüketmek,
  • Brokoli tüketmek,

Lökosit hastalığı nedir?

Lökosit Bozuklukları Nelerdir? Akyuvar, yani beyaz kan hücrelerinde görülen bozukluklar yaygın olarak sayısal değerlerine göre sınıflandırılır. Lökositlerin aşırı sayıda bulunması proliferatif bozukluklar ya da lökositoz olarak ve yetersiz sayıda bulunması ise lökopeni olarak tanımlanır.

Beyaz kan fazla olursa ne olur?

Kandaki akyuvar yani beyaz küre yüksekliği boğaz, akciğer veya idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlardan kaynaklanabiliyor. Ancak kanın savaşan hücreleri olarak da bilinen akyuvarların artışı yani lökositoz enfeksiyonların dışında stres, lösemi, kalp krizi gibi çok farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor.