Örgütsel öğrenme ve öğrenen örgütler

Örgütsel öğrenme türleri nelerdir?

Örgütsel Öğrenmenin İki Farklı Boyutu Bunlar; Argyris ve Schön'ün tek-etaplı, çift-etaplı, Senge'nin uyumlaştırıcı, yaratıcı ve Lyles'in düşük-düzeyli, yüksek- düzeyli diye isimlendirdikleri öğrenme boyutlarıdır.

Örgütsel öğrenme nedir?

2.1. Örgütsel öğrenme, örgütsel bilgideki1 (örn. örgütsel kurallar, roller, gelenekler, stratejiler, yapılar, teknolojiler, kültürel uygulamalar, yetenekler vb.) değişimi; söz konusu bilgiye eklemelerde bulunma, dönüştürme ya da eksiltmeyi ifade etmektedir.

Örgütsel öğrenmenin aşamaları nelerdir?

Örgütsel Öğrenme Süreci Bu çerçevede, önerilen model dört aşamadan oluşmaktadır: (1) Enformasyon Edinimi, (2) Enformasyonun Yayılması, (3) Enformasyonun Yorumlanması ve Anlamlandırılması, (4) Enformasyonun Saklanması ve Yeniden Değerlendirilmesi.

Öğrenen örgüt kuramı nedir?

Öğrenen örgüt kuramı, öğrenme kuramlarından özellikle Gestaltçı Okul'dan etkilenen, sistematik düşünceyi kişisel ustalık, zihni modeller, paylaşılan vizyon oluşturma ve takım halinde öğrenmeyle birleştiren bir yaklaşımdır (Gürsel, 1998, 85).

Öğrenen örgütlerin özellikleri nelerdir?

Senge (2002: 15-21), öğrenen örgütlerin beş temel özelliği olarak, sistem düşüncesini, kişisel hakimiyeti, zihni modelleri, paylaşılan vizyonu ve takım halinde öğrenmeyi sıralamıştır. Bu beş temel özellik öğrenme disiplinleri olarak tanımlanmıştır.

Örgüt nedir örgütsel davranış?

örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.

Örgüt türleri nelerdir?

Örgütleme Modelleri

  1. Dikey Örgütlenme.
  2. Görevsel Örgütlenme.
  3. Dikey ve Kurmay Örgütlenme.
  4. Komite Tipi Örgütlenme.
  5. Dikey Örgüt Modeli: