Çek yasası hapis cezası kalktımı

Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi.

Çek ödenmezse hapis cezası var mı?

Karşılıksız çek cezası karşılıksız her bir çek yaprağından az olmamak üzere 1500 güne kadar adli para cezasıdır. Bu adli para cezası ödenmediğinde koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanmadan doğrudan hapis cezasına çevrilir.

Çek borcu ödenmezse ne olur?

Vadesi içerisinde ödenmeyen çeklerle ilgili banka tarafından çeki yazana ihtar çekilir, ödenmemesi durumunda ise icra yolu ile dava açılabilir. Dava sonucunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı verilir. Buna rağmen çek kullanırsa 1-3 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılır.

Çek yasağı kaç yıl sürer?

Karşılıksız çek keşide etme suçundan dolayı ceza alan ve dolayısı ile çek yasağı kararı verilen kişi, cezasının tamamının infaz edildiği yani adli para cezasını ödediği tarihten itibaren 3 yıl sonra ve her halde yasağın konulduğu tarihten itibaren 10 yıl sonra çek düzenleme yasağı kararının kaldırılmasını isteyecektir.

Karşılıksız çek ne zaman suç oldu?

Çekte Karşılıksızdır İşlemi Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu nedeni ile adli para cezalarının nasıl ödeneceğini yukarıda ayrıntılı şekilde ele aldık. 5945 Sayılı Çek Kanunu'nda 15.07.2016 tarihinde yapılan düzenleme, 09.08.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çek ödenmezse ne olur 2021?

Yüzde 10'luk tutarı ödeyip, 2021 yılının mart ayından sonra çek bedelinin 15 eşit taksitinden, iki taksitini ödeyemeyenler de bu yıl tekrar hapse girecekler. Çekleri yazılan ve çek bedelini ödeyemeyen binlerce esnaftan bir de devlet çek bedeli kadar adli para cezası isteyecek, ödeyemediği takdirde hapse girecek.

Çek cezaları af kapsamında mı?

Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçundan Hükmedilen Hapis Cezalarına Af Geldi mi? … Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir.

Günü gelmeyen çek tahsil edilir mi?

Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.