Yayla muzu nedir

Bilimsel adı 'Reun Ribes' olan yayla muzu bir diğer adı ışgın, kuzukulağıgiller familyasından gelmektedir. Mayıs ve haziran aylarında, ülkemizin doğu kesimlerinde daha çok üretilmektedir. Kivi tadını anımsatan bu yetiştirilen yörelerde meyve olarak tüketilmektedir.

Yayla Muzu bitkisi nerede yetişir?

Sivas, Erzurum, Malatya, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Elazığ, Hakkâri, Van ve Mardin civarında bol bol bulmak mümkün, toprakta yetişen bu bitkinin tadı kiviyi anımsatıyor. Hafif ekşimsi olan uçkun, çiçekleri de oldukça hoş kokuludur. Çiçekleri, bazı içeceklerin yapım aşamasında da kullanılmaktadır.

Uçkun bitkisi ne işe yarar?

Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önlemektedir. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deve olan uçkun, afrodizyak özelliğine de sahiptir. Kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir.

Işkın otu hangi illerde yetişir?

Dünyanın her yerinde yetişme özelliği olan ışgın otu, kiviye benzer şekildedir. Ülkemizde; Mardin, Van, Elazığ, Hakkari, Sivas, Erzurum ve Bingöl illerinde bulunmaktadır.

Yayla Muzu kilosu ne kadar?

Yayla muzu kilosu 30 liradan satılıyor. Baharın gelmesiyle birlikte yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen uçkun, kilosu 30 TL'den piyasaya çıktı. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde getirdikleri uçkunu Van'ın İpekyolu ilçesinde satışa sunan seyyar satıcılar, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Işgın hangi bölgede yetişir?

Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür ve doğu illerinde (Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tunceli, Hakkâri, Van, Erzurum, Iğdır, Kars, Sivas, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da Amanos dağı) 1800 – 2800 m yüksekliklerde yayılım gösterir.

Yayla Muzu ne zaman olur?

Biraz ekşimsi bir tadı olan yayla muzunun daha çok kivi tadına benzetilir. Uçkun daha çok doğu bölgelerinde kış aylarınında yağan karın erimesi yani mayıs ve haziran aylarında yetişmektedir. Daha çok erzurumda yetişmekte olup yüksek kesimlerde yani dağarın 1000-4000 metre yükseklerde yetişir.

Van muzu nasıl yenir?

En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer. Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir.