Yapı kayıt belgesi nasıl alınır

(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.

Yapı kayıt belgesi yoksa ne olur?

Yapı Kayıt Belgesi, yapılan bir binanın resmi olarak belirlenen şartlara uygunluğunu gösteren bir belgedir. … Yapı kayıt belgesi olmayan binaların, abonelik açtırmaları yasaktır. Elektrik ve su gibi ihtiyaçlar için bu belgeyi bulundurma zorunluluğu getirilmiş ve bu sayede kaçak yapıların inşasının önüne geçilmiştir.

Yapı kayıt belgesi satış yapılır mi?

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bu taşınmazlar Bakanlıkça tespit edilen veya ettirilen rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak.

Yapı kayıt belgesi tapu nasıl alınır?

Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra ne olacak?

Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir. … Kesin olan şu ki; yapı kayıt belgesi aldığınız yapının tapuya tescil olması için bir harita mühendisine mutlaka zemin tespit tutanağı hazırlatmanız gerektiğidir.

Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?

MADDE 9 – (1) Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

Yapı kayıt belgesi oturma ruhsatı yerine geçer mi?

Yapı Kayıt Belgesi Ruhsat Yerine Geçer Mi? Yapı kayıt belgesi, inşaat ruhsatı yerine de geçmez. Yani yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda tekrar inşaat yapılmak isteniyorsa, usulüne uygun olarak inşaat ruhsatı alınması gerekir.

Yapı kayıt belgesi kaç yıl geçerli?

MADDE 9 – (1) Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.