Yangın anında yapılması gerekenler maddeler halinde

Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır, Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır. Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır.

Evde yangın çıkması durumunda neler yapmalıyız?

Evde Yangın Çıkarsa Ne Yapmalı?

  1. Çocukları, mutlaka ortamdan uzaklaştırın. …
  2. Önce yangının nedenine odaklanın. …
  3. Yangın kibrit, mum, ocak alevi gibi bir kaynakla mobilya ve eşyaların tutuşması sonucu ortaya çıkmışsa ıslak bir battaniye ile üzerini örtmek, bolca su dökmek söndürme için faydalı olabilir.

Yangında ilk müdahale nasıl yapılır?

Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.

Yangın soğutma çalışması nasıl yapılır?

YANGIN SÖNDÜRMEDE KULLANILAN YÖNTEMLER

  1. Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
  2. Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

Yangın aşamaları nelerdir?

Yangın her şeyi yok etmeden önce şu üç aşamadan geçer; başlangıç aşaması, söndürücülerin kullanıldığı aşama ve kontrolden çıkma aşaması.

Kuru Kimyevi Toz portatif yangın söndürücü ile hangi tip yangınlara müdahalede bulunulabilir?

Kuru kimyevi tozlar, temel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından, enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında da etkilidirler. Fakat kirletici özelliği nedeniyle elektronik cihaz, hassas makina ve motor yangınlarında tercih edilmezler.

Yangın çıkması için ne gerekir?

Yanmanın başlaması ve sürebilmesi için gereken; yanıcı madde (yakıt), yakıcı madde (oksijen) ve tutuşturma ( ateşleme kaynağı ) uygun koşullarda bir araya gelmesine yanma üçgeni denir.

Yangın bölgesine yardım nasıl yapılır?

AFAD SMS İLE YARDIM NASIL YAPILIR? Kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866'ya SMS gönderebilecek (1 SMS 10 TL'dir) ya da aşağıda yer alan hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecektir.