Toprak işleme yöntemleri

Toprak işleme nedir toprak işlemede yapılan işlemler nelerdir?

Toprak işleme, tohumların ekilebilmesi, bitkilerin yetişebilmesi için, toprağın uygun duruma getirilmesi ve bu durumun korunması için herhangi bir araçla gevşetilmesi, ufalanması ve karıştırılması olayıdır.

Toprak işleme kaça ayrılır?

TOPRAK İŞLEME SİSTEMLERİ: Tarlada bir önceki üründen kalan bitki artıklarının toprağın altına gömülmesi veya toprağın yüzeyinde koruyucu olarak kalması gibi amaçlarla toprak işleme yöntemleri geleneksel ve koruyucu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Toprak işleme ne zaman yapılır?

Zira sonbahar yağışlarından sonra tarla yüzeyinde meydana gelecek yabancı otların öldürülmesi, topraktaki suyun korunması açısından önemlidir. İlkbaharda ekim öncesi de tarlada gelişmeye başlayan yabancı otları yok etmek amacıyla yüzlek bir toprak işleme yapılarak tarla, ekime hazırlanmalıdır.

Toprak nasıl işlenmeli?

Toprak işleme; çizel pulluğu, diskli aletler, tarla kültivatörleri, Kesme pulluklar veya ot yolucularla yapılmaktadır. Yabancı otlar, herbisit uygulaması ve/veya ürünün çapalanması ile kontrol altına alınmaktadır.

Toprak ne zaman tava gelir?

Bitkilerin optimum büyüme ve gelişmeleri için toprak boşluklarındaki su havanın dengede olması gerekmektedir. Bitkiler için en uygun toprak koşulu olarak ifade edilen “Toprağın tava gelmesi" terimi, toprak boşluklarının yarısının su, yarısının da hava ile dolu olduğu durumdur.

Toprak Sıkışıklığı nedir?

Sıkışma; toprak içerisindeki boşluklardan havanın uzaklaşması ve böylelikle toprak havası hacminin azalmasıdır. … Toprak sıkışmasının sonucunda bitki gelişimi ve köklerin toprağı yayılmaları azalır, topraktaki su ve hava hareketleri sınırlanır ve tohumun çimlenmesi yavaşlar.

Yöntemler açısından toprak işleme kaç gruba ayrılır?

toprağın yüzeyinde koruyucu olarak kalması gibi amaçlarla toprak işleme yöntemleri geleneksel ve koruyucu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.