Tarihi geçmiş çek tahsilatı nasıl yapılır

Çekin ödeme günü geldiğinde ve hesapta para yoksa çek karşılıksız olmaktadır. Bu durumda çekin hamili keşideciye 10 günlük süre tanıyabilir ve bu süre içinde çekin arkası yazılmadan beklenebilir. Eğer 10 gün sonunda çek hala ödenmemiş ise hukuki işlemlere bir an evvel başlanır.

Ibraz süresi geçen çek nasıl tahsil edilir?

Çekin Süresinde İbraz Edilmemesinin Sonuçları Çek, düzenleyen tarafından belirli bir tarihte ödenmek üzere düzenlenir. Çek bedelinin tahsili banka şubesine veya takas odasına ibraz ile mümkün hale gelir.

Çek ne zaman geçersiz olur?

Keşide yeri bulunmayan çekler için kanun koyucu, alternatif unsur olan keşidecinin altında yazan yeri keşide yeri olarak kabul eder. Keşidecinin adresinin de yazılı olmaması halinde çek geçersiz olarak kabul edilir. Çekin ibraz süresi, ödeme yeri ile keşide yeri baz alınarak hesaplanır.

Günü gelmeyen çek nasıl tahsil edilir?

Süresi gelmeden elinizdeki çeki banka şubesine teslim ederek banka yetkilisi huzurunda bir tutanak ile çek takasa verilir. Takasa verdiğinizde çekin vadesi geldiğinde ödeme çıkar banka ertesi gün sizin paranızı yatırır. Yani burada tek amaç bankaya nakden komisyon ödemeden paranızı bir gün sonra alma mantığıdır.

Günü gelmeyen çek tahsil edilir mi?

Çekin vadesi yoktur, görüldüğünde ödenir. Ticari gelenekler gereği vadesi varmış gibi kullanılsa da, aslında çek sahibi çeki istediği zaman bankaya götürüp karşılığını talep edebilir. Çekin, eğer düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günlük ibraz süresi bulunur.

Çek vadesi tarihinden kaç gün içinde tahsil edilmeli?

Alacaklı çek üzerinde yazan meblağ için borcun devredildiği bankaya çek ile müracaat etmelidir. İbraz ettiği çek üzerindeki meblağ düzenlenen yerde ödenecek ise çek üzerindeki ödeme tarihinden itibaren 10 takvim günü, ödeme başka bir yerde yapılacak ise 30 takvim günü içerisinde ibraz edilmelidir.

Çek ne kadar sürede tahsil edilir?

Çekin ibrazı için Türk Ticaret Kanunu'nda çeşitli süreler öngörülmüştür. TTK m.796'ya göre bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

Karşılıksız çek şikâyet süresi durdu mu?

Kanun ile karşılıksız çıkan çekler için icra mahkemesine yapılacak şikayetler için de süre durmuştur denilebilir. Ancak çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu 7226 sayılı Kanun'da sayılan istisnalara girmektedir. Yani ortada bir suç olduğundan süre durmayacaktır.