Splenik arter nedir

Splenik arter, abdominal aorta ve iliak arterlerden sonra üçüncü en sık intraabdominal anevrizma yeridir. Splenik arter anevrizmaları, sirozda, hiperdinamik sirkülasyon sonucu, splenik arter kan akımının artmasıyla oluşan portal hipertansiyonun nadir bir komplikasyonudur.

Splenik arter anevrizma nedir?

Amaç: Splenik arter anevrizması(SAA) aort ve ilyak arter anevrizmalarından sonra en sık görülen visseral arter anevrizmasıdır. En önemli komplikasyonu rüptürdür. Splenik arter anevrizmasında tedavi endikasyonları 2 cm'den büyük ve semptomatik olmasıdır.

Karın organlarını besleyen damarlar nelerdir?

Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframa kadar olan kısmına torakal aorta adı verilir. Diyaframdan itibaren karın boşluğuna girerek abdominal aortaadını alır. Abdominal aortadan karınorganlarını besleyen dallar çıkar.

Renal arter anevrizması nedir?

Renal arter segmentinin çapı normal çapın P'sinden fazla genişlediğinde renal arter anevrizma olarak tanımlanır. Renal arter anevrizması, hipertansiyon, ağrı, hematüri ve parankimal renal infarkta bağlı semptomlarla ortaya çıkabilir.

Anevrizma nedir ne demek?

Anevrizma, kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Anevrizma'da damar duvarı zayıflamış, incelmiş ve yırtılma riski mevcuttur.

Karın şah damarı hastalığı nedir?

Anevrizma: Damarın genişlemesi ve balonlaşması, demektir. Yani, karın içinden geçen vücudun en büyük atardamarı olan aortanın genişlemesidir. Damardaki bu genişleme ilerleyicidir ve ölümcül kötü sonuçlara varabilecek ciddi bir durumdur.

Karında atan damar nedir?

Aort, kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan ana arterdir. Aort damarı karından geçer. Kalbinizden, göğsünüzün ortasından gelen kanaşağıya ve karnınıza doğru akar ve bunun sonucunda bu bölgede zamana zaman karın atması denilen bir his meydana gelebilir.

Renal arter ne demek?

Renal arter stenozu, böbreklere kan taşıyan bir veya daha fazla arterin daralmasıdır. Arterin daralması, oksijen bakımından zengin kanın böbreklere ulaşmasını engeller. Böbreklerin atık ürünleri filtrelemek ve fazla sıvıları uzaklaştırmak için yeterli kan akışına ihtiyacı vardır.