Saksıda mercimek nasıl yetiştirilir

Mercimek tohumu nasıl ekilir?

Nerede yetiştirilirse yetiştirilsin mutlaka güneş ışığı almalıdır. 6,0 ila 6,5 PH seviyesindeki, nemli olan toprakların 2 ya da 3 santim kadar derinliğine ekilir. Fakat toprak kuru olan bir topraksa 5 ila 6 santim derinliğe ekilmesi gerekir. Mercimek tohumları arasına 6 santim kadar mesafe konularak dikilmelidir.

Mercimek evde nasıl yetiştirilir?

1 su bardağı yeşil mercimeği geceden suya koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah suyunu iyice süzün ve yıkayın. Süzülmüş yeşil mercimeği derin bir kaba aktarın ve üzerini tülbent veya bir havlu ile örtüp ışık görmeyen bir yerde bekletin. Sabah- Akşam yeşil mercimeği yıkayın ve tülbentle tekrar sarın.

Kırmızı mercimek nasıl çimlenir?

Tohumlarının çimlenmesi için gereken sıcaklık 4 ve 5 derecedir. Soğuk havalarda ekilmesi için planlanan mercimek ise -25 ve -30 derece arasında ekilebilir. Mercimek fazla sulanmamalıdır. Fazla sulanan ya da yağış alan kırmızı mercimek kök kısmından çürümeye başlar.

Kırmızı mercimek nerede ve nasıl yetişir?

Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin ‡'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.

Mercimek tohumu ne zaman ekilir?

Mercimeğin ekim zamanı iklim ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmekle beraber, bölgemizde genellikle Ekim ayı ortalarında Kasım ayı sonlarına kadar ekimi yapılmaktadır. Ekim mutlaka mibzerle yapılmalıdır. Ekimde tohumluk olarak yerli çeşit kullanılıyorsa 9 kg/da tohum kullanılmalıdır.

Mercimek ekimi hangi ayda yapılır?

EKİM: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık mercimek ekimi Kasım, Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde ise Ekim ayında yapılmaktadır. Yazlık mercimek ekimleri erken ilkbaharda Şubat sonu Mart başında yapılmalıdır. Eğer yazlık çeşitler kışlık olarak ekilir ise soğuktan zarar göreceklerinden verim alınamaz.

Kuru baklagiller nasıl Çimlendirilir?

İlk olarak bakliyat ve tahılların tohumları yıkanır ve 8-12 saat suda bekletilir. İkinci aşamada tohumlar durulanır ve suları süzülür. Durulama ve süzme işlemi yaklaşık sekiz saatte bir, üç gün boyunca sabah ve akşam tekrarlanır. Son olarak filizler 1.5-2 santimetre boyuna ulaştığında işleme son verilir.