Prl testi nedir

PRL, kan tahlillerinde yer alan bir değerdir. Tahlil sonuçlarında alçak ya da yüksek çıkması hastaları endişeye sürükleyebilen bir durumdur. Süt hormonu olarak da bilinen prolaktin, tıpta özellikle tiroit ve hamilelik konuları ile ilişkilendirilir.21 Apr 2020

Prolaktin hormonu yüksek olursa ne olur?

Prolaktin yüksekliği kadınlarda vajinal kuruluk, doğum harici memelerden süt gelmesi, yumurta üretiminin kesilmesi, gebe kalamama, adet düzensizliği, adet kesilmesi, cinsel istekte azalma, ağrılı cinsel ilişki gibi problemlere neden olur.

PRL kan değeri nedir?

PRL olarak kısaltılan prolaktin hormonu, kadınlarda yaklaşık olarak 15 ile 25 µg/L seviyesinde olması gerekir. Erkeklerde ise bu oran yaklaşık 5 ile 10 µg/L aralığındadır.

Prolaktin değeri kaç olursa tehlikeli?

Düşük prolaktin değeri genellikle bir sağlık problemi olarak görülmezken hiperprolaktinemi olarak isimlendirilen yüksek prolaktin hormonu seviyeleri altta yatan bir sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Prolaktin seviyesinin 30 ng/ml ile 200 ng/ml arasında tespit edilmesi prolaktin yüksekliği olarak isimlendirilir.

Prolaktin testi ne zaman yapılmalı?

Prolaktin hormon testinin en doğru sonucu verebilmesi için sabah 10:00 ile 11:00 saatleri arasında yapılmalıdır. Çünkü, bu saatler aralığında hormon en aktif halini aldığı için en net sonucu verebilmektedir. Test yapılmasından önceki gece kişilerin cinsel ilişkiye girmemesi gerekmektedir.

Prolaktin düşüklüğü nelere sebep olur?

Prolaktin düşüklüğü kadınların vücutlarında yetersiz miktarda süt üretimine ve yumurtalık işlevlerinin düşmesine neden olabilir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından sütün gelmeyişi prolaktin düşüklüğünün başlıca belirtisidir. Erkeklerde ise bu durum sertleşme sorunlarının yaşanmasına ve erken boşalmaya neden olur.

Prolaktin testi hangi bölümde yapılır?

Jinekoloji uzmanları kadınlık hormonlarının değerlendirmesini yaparken vücutta bulunan diğer hormonların bozuklukları için ise endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. Hastane veya sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü bulunmuyorsa kadınlık hormonları dışındaki diğer hormonlar dahiliye bölümünü de ilgilendirmektedir.

Makroprolaktin testi nasil yapilir?

Test doğrudan ilgili doktor tarafından yapılır. Dolaysıyla makroprolaktin testi yetkili hekim haricinde uygulanması mümkün değildir. Prolaktin testi olarak da tanımlanan test birçok tıbbi testlerde olduğu gibi doğrudan hastanın kolundan alınan minimum kan numunesi üzerinden uygulanır.