Pedagoji ve andragoji arasındaki fark

Geleneksel pedagojide öğretmen hem içeriğe (ne öğrenileceğine) karar verir, hem de yöntem seçimi (nasıl ve ne zaman öğretileceği) konusunda sorumluluk üstlenir. Androgojide ise içerik ve yöntem, öğrencilerin öğrenme gereksinimlerine ve bireysel ilgilerine doğrudan bağlı olarak öğrenci grubu tarafından belirlenir.

Androgojik eğitim nedir?

Androgoji; altyapısı ciddi ve uzun bilimsel çalışmalara dayanan, zaman içinde pek çok bilim insanı, iletişimci, sosyolog ve psikoloğun katkılarıyla genel çerçevesi oluşturulmuş bir bilim dalıdır. Kullanılan diğer anlamıyla yetişkin eğitimi bilimidir.

Pedagoji Öğretme Sanatı veya öğretme bilimi kime aittir?

Knowles'un (1977) çocuklara öğretme bilim ve sanatı olarak tanımladığı pedagoji, Avrupa'da 7. ve 12. yüzyıllar arasında manastır okullarında geliştirilmiştir.

Androgoji ilkeleri nelerdir?

4 Androgoji İlkeleri : 2) Yetişkin öğrenme sürecine katılmalıdır.

  • Yetişkin güdülenmesi ve başarılı olması için eğitimin amaç ve hedeflerini bilmelidir.
  • Yetişkin öğrenme sürecine katılmalıdır.
  • Öğretim yetişkinin sosyal rollerini ve yeteneklerini geliştirici olmalıdır.

Yetişkin Pedagojisi nedir?

Yetişkinlerin yaşam boyu eğitimini anlama (teori) ve destekleme (uygulama) bilimi. Malcolm Knowles geleneğinde, belirli bir teorik ve pratik yaklaşım. Kendi kendini yöneten ve özerk öğrenenlerin yanı sıra öğrenmenin kolaylaştırıcıları olarak öğretmenlerin hümanist bir anlayışına dayanmaktadır.

Androgoji modeli nedir?

Basit bir biçimde söylersek, andragoji “yetişkin öğrenmesi bilim ve sanatı” olarak tanımlanabilir. Malcolm Knowles (1984) tarafından gündeme getirilen andragojik eğitim modeli, yetişkinlerin eğitiminin, ergen ve çocukları eğitmekten farklı olması gerektiği fikri üzerine kuruludur.

Sargın eğitim nedir örnek?

Sargın Eğitim Örnekleri Bisiklet sürmeyi, halı dokumayı, enstrüman çalmayı, dikiş nakış gibi el işleri yapmayı öğrenmek bu örnekler arasında gösterilebilmektedir. Kendi kendine örgü yapmak ya da yemek yapmayı öğrenmek de yine sargın eğitim örneklerindendir.

Pedagojik formasyona sahip olmak ne demek?

Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi.