Nistagmus nedir tıp

Nistagmus; bir veya her iki gözün, istemsiz olarak hızlı şekilde belirli yönlere doğru hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda belirti göstermeden seyreden bir rahatsızlık olsa da genellikle bulanık görme gibi birtakım görme bozuklukları bu duruma eşlik edebilir.Nov 21, 2020

Nistagmus neden?

Nistagmus; göz hastalıkları, konjenital hastalıklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, toksisite, alkol ve ilaçlar nedeniyle oluşabilir. Daha önceleri tedavi edilemez kabul edilmesine rağmen son yıllarda bazı ilaçlar tedavide kullanılmaktadır. Ayrıca yapılan tedaviler her hasta için farklılık gösterebilir.

Nistagmus düzelir mi?

Nistagmus hastalarının büyük bölümünde yaşla beraber nistagmus yoğunluğu azalır. Bir kısmında ise gözlük ve/veya cerrahi tedavi gerekebilir. Nistagmus tedavisinde temel hedef anormal baş pozisyonunu düzeltmek ve okuma hızını artırabilmek için fovea zamanını artırmaktır.

Nistagmus tedavi edilmezse ne olur?

Göz tembelliği tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı,görüntüde derinlik kaybı ve üç boyutlu görmenin oluşamaması gibi çok önemli sorunlar teşkil ettiğinden bu tabloyla karşılaşmamak için erken yaşta alanında uzman göz doktorları tarafından yapılan periyodik göz muayenelerini aksatmamak çok önemlidir.

Nistagmus ne zaman görülür?

DUYUSAL NİSTAGMUS Görme sisteminde anatomik bir gelişim bozukluğunun neden olduğu bu göz titremesi tipi, genelde 3-4 aylık bebeklerde görülür. Göz sinirinde gelişim sorunu ve albinizm en önemli sebeplerdir. Yine travmatik, metobolik veya gelişimsel beyin sorunları da nistagmusa neden olabilir.

Nistagmus ne iyi gelir?

NİSTAGMUS TEDAVİSİ Gözlükler, teleskopik yardımcı aletler, damlalar, ilaç tedavisi ve gereken durumlarda ameliyat bu hastalara uygulanan tedavilerdir.

Nistagmus askerliğe engel mi?

Gözde kayma ya da nistagmus (gözlerde titreme) olması engeldir.

Nistagmus zamanla geçer mi?

Bununla birlikte, nörolojik hastalıklarda da horizontal nistagmus ortaya çıkabilir. Horizontal nistagmus, hareket veya muayene yoluyla tetiklenebilir; nistagmusun şiddeti zamanla ve hareketin tekrarlanmasıyla azalır.