Müteşabih ayet nedir

Müteşâbih (Arapça: متشابه), "Muhkem" (Mânası açık) olmayan Kur'ân âyetleri ve bazı benzer şekildeki hadisler; Kur'ân-ı Kerîm âyetleri ve hadislerin mecazî mânalara gelen ifadeleri "Müteşabih" olarak adlandırılmaktadırlar. Arapça bir sıfat olan ("Müteşâbih", Arapça: متشابه) kelimesi "benzeşen" demektir.

Muhkem ve müteşabih ayet ne demek?

Müteşabih ayetler, birden fazla ayeti içinde barındıran ayetlerdir, muhkem ayetler ise birden fazla anlamı olmayan ayetlerdir. Müteşabih ayetler, yorumlamaya ve açıklamaya ihtiyaç duyan, muhkem ayetler ise yorumlamaya ve açıklamaya ihtiyaç duymayan ayetlerdir.

Kapalı olan ayetlere ne denir?

Muhkem; manası açık olan ayetler; müteşâbih ise, manası kapalı olan ayetlerdir.

Müteşabih ne demek örnek?

Müteşabih olmak ise birbirini andırmak manasında kullanılır. Örnek Cümle: Dün akşam giydiğimiz kıyafetler birbirine müteşabih oldu.

Muhkem âyet ne demek?

Muhkem (Arapça: محكم), "Hüküm veren, sağlamlaştırılmış" anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur'an'ın Âl-i İmrân Suresi'nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.

Mutlak müteşabih ne demek?

1. Mutlak (Hakîkî) Müteşâbih: Manalarındaki kapalılığı giderecek herhangi bir delil bulunmadığı için tam olarak anlaşılamayan âyetlerdir. Müctehid her ne kadar üzerinde düşünse de, onlar içinde anlamı muhkem olan bir âyet bulamaz. Bu tür naslara iman dışında herhangi bir mükellefiyet yoktur.

Lafzi müteşabih ne demek?

Öz>Anlamları yakın veya farklı olmakla birlikte görünüşte lafızları birbirine benzeyen âyetlere tefsir ve Kur'ân ilimleri literatüründe müteşâbih-i lafzî denilmektedir.

Sebebi Nuzul nedir kısaca bilgi?

Esbâb-ı nüzûl (esbâbü'n-nüzûl) sadece âyetlerle ilgili bir tabir olup Resûl-i Ekrem'in herhangi bir konuya dair açıklama yapmasına veya bir davranışta bulunmasına vesile olan özel sebeplere esbâbü vürûdi'l-hadîs* denilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'in bütün âyetleri muayyen ve müşahhas sebeplere bağlı olarak inmemiştir.