Muş un yemekleri

Muş’un en meşhur yemeği nedir?

Muş'un yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda yer alan Muş köftesi, Muş evlerinde neredeyse haftada bir defa pişirilen enfes bir lezzet.

Muş neyi ile meşhur?

Muş Hakkında Kısa Bilgi; Tarihte, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan, Malazgirt Zaferinin kazanıldığı ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Muş'un lalesi, üzümü, Velikanı peyniri ve kilimi meşhurdur. İlk çağlarda bu bölgeye ''Taron ve Tarun'' denmekteydi. M.S. 4 yüzyılda Muş şehrini, Urartu Kralı Muşet kurmuştur.

Muş’un neyi meşhur tatlıları?

Muş iline özgü birçok meşhur yemek, hamur işi ve tatlı var. İlk akla gelen yöresel yemeklerden Muş köftesi, domatesli lahana dolması, hez dolması, çorti, herse, kete, ayran aşı ve kuşkonmaz. Tatlılardansa Muş tatlısının yanı sıra Teter helvası önemli yöresel tatlılarından.

Mus da ne yenir?

Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.

Muş ilimizin özellikleri nelerdir?

Muş'un 5'i dağlarla çevrilidir. Güneydoğu Toros Dağları'nın uzantıları olan dağların yanı sıra platolar da ilde geniş bir yer kaplar. Bol sulu ve otlu olan platolar sayesinde Muş'ta hayvancılık oldukça gelişmiştir. Muş ülkemizin en büyük ovalarından birine de ev sahipliği yapmaktadır.

Bitlis yöresel yemekleri nelerdir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Bitlis'in yöresel yemekleri şöyle… İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş …..

Çorti nerenin yemeği?

Çorti Aşı (Muş)