Menfi tespit ve istirdat davası

Menfi tespit davası borçlu olmayan kişinin borçlu olmadığının tespitine ilişkindir. İstirdat davası ise; kişi borçlu olmadığı halde ödeme yapmış ise bu ödemenin geri alınmasını sağlayan dava türüdür. Menfi tespit ve istirdat davalarında görevli mahkeme kural olarak asliye hukuk mahkemesidir.24 Aug 2021

Menfi tespit ve istirdat davası aynı anda açılabilir mi?

Menfi tespit davasıyla borçlunun gerçekte borcunun olmadığı tespitinde bulunulursa mahkemece, menfi tespit davası kendiliğinden istirdat davasına dönüşecektir. … Tüm bu hususlara dayanarak kesin olarak şunu söyleyebiliriz ki; menfi tespit ve istirdat davasının birlikte açılması mümkün değildir.

Menfi tespit davası nasıl istirdat davasına dönüşmesi?

Borçlunun açmış olduğu menfi tespit davasında ihtiyati tedbir kararının alınmaması nedeniyle, icra takibi devam ederek kesinleşmiş ve borç (alacaklıya) ödenmişse, menfi tespit davası (kendiliğinden) istirdat davasına dönüşür ve artık istirdat davası olarak yargılamaya devam edilir (m. 72/VI).

Menfi tespit davası hangi sürede açılması gerekir?

Yani İİK 72. çerçevesinde her hangi bir zamanaşımı/dava açma süresi olmamasına karşın, İİK 89. madde çerçevesinde menfi tespit davası açma süresi 15 gündür.

Menfi tespit davası kaç yıl sürer?

Menfi Tespit Davası Zamanaşımı Süresi Takibe itiraz etmemiş veya itirazı kaldırılmış olan borçlu eğer borcu ödemiş ise ödediği tarihten itibaren 1 sene içerisinde genel mahkeme de dava açarak bu paranın geri alınmasını istemelidir.

Istirdat davası yerine sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?

İstirdat Davası Yerine Sebepsiz Zenginleşme Davası Açılabilir Mi? Borçlar kanunu üzerinden 78. Madde usullerine göre icra takibi açılmış olan kişi parayı ödediği iddiasıyla dava açamaz. İstirdat şartlarına göre sebepsiz zenginleşme davası açılarak, kendisinden alınan paranın geri iadesini talep edebilmektedir.

Borçlu istirdat davasını ne kadar sürede açılır?

Davanın ödemenin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 sene içerisinde açılması gerekir. İlgilinin 1 sene içinde davayı açmaması bu hakkından vazgeçtiği anlamına gelir. İstirdat davasındaki 1 yıllık süre hak düşürücü süredir.

Istirdat davası nedir kısaca?

İstirdat davası; bir kişinin borçlu olmadığı halde cebri icra tehdidi altında ödemek zorunda kaldığı paranın iadesi için açtığı davadır. İstirdat davasının amacı, maddi hukuk bakımından esasen borçlu olmadığını iddia eden borçluya, borçlu olmadığını genel hükümlere göre tespiti imkânını tanımaktır.