Kıdem ve ihbar tazminatı muhasebe

İhbar tazminatı netten mi brütten mi?

İhbar süresi hesaplandıktan sonra bu zaman aralığına karşılık gelen aylık brüt gelir, giydirilmiş aylık brüt ücret üzerinden hesaplama işlemi gerçekleştirilir. İhbar tazminatı ödemelerinde vergi kesintisi uygulanmaktadır. Gelir vergisi ve damga vergisi %0,759 oranında kesinti gerçekleştirilir.

Kıdem ve ihbar tazminatı hangi hesapta izlenir?

Kıdem Tazminatı Karşılığı Muhasebe Kaydı Ayrılan kıdem tazminat karşılıkları için kullanılacak hesaplar, gelir tablosunda "654-Karşılık Giderleri", bilançoda ise "372/472-Kıdem Tazminat Karşılığı" hesaplarıdır.

Kıdem tazminatı muhasebe kaydı nasıl yapılır?

Dönem içerisinde hesaplanan kıdem tazminatı karşılıkları; ilgili gider hesabının borcuna, 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı hesabının alacağına kaydedilerek muhasebeleştirilir. Bir yıl içerisinde ödenmesi planlanan kıdem tazminatı karşılıkları 372 hesapta izlenir.

Kıdem ve ihbar tazminatı nasıl hak ederim?

İhbar tazminatı, işçinin çalışma süresine göre belirlenen ihbar sürelerine karşılık gelen brüt maaş miktarıdır. Kendisine ihbarda bulunulmayan işçi veya işveren ihbar süresi ne kadar ise işçinin o süreye karşılık gelen brüt maaşı kadar ihbar tazminatı almaya hak kazanacaktır.

İhbar tazminatı gider yazılabilir mi?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi çerçevesinde kıdem ve ihbar tazminatının kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilebilmesi için, işçinin İş Kanunu'na göre kıdem tazminatına hak kazanması ve hak edilen kıdem tazminatının da işçiye ödenmiş olması gerekir.

İhbar tazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanır?

İhbar tazminatının hesaplanması sırasında işçinin en son almış olduğu brüt ücret miktarı esas alınmaktadır. Bahsedilen brüt ücret ise haftalık olacak şekilde hesaplanarak işçinin çalışmakta olduğu zamana göre doğan ihbar süresiyle çarpılmaktadır.

Kıdem ve ihbar tazminatı nasıl hesaplanır örnek?

İşçiye ödenecek olan kıdem tazminatı her geçen tam yıl için en az 30 günlük ücret tutarıdır. Burada brüt yani giydirilmiş ücrete göre hesaplama yapılır….Sonuç Olarak;

  1. 9 Yıl x 4191 TL = 37.719.
  2. 3 Ay x 4191/12 = 1143.
  3. 9 Gün x 4191/365 = 103.
  4. Toplam Hak Edilen Kıdem Tazminatı =37.719 + 1143 + 103 = 38.965 TL'dir.