Kıdem tazminatı kanunu

1475 sayılı İş Kanununun 14'ncü maddesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmektedir.

1475 sayılı kanunun 14 maddesi nedir?

1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesine göre4, işçilerin kıdem tazminatına hak kazanmaları için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan ilki, işçinin işyerinde en az bir yıl çalışmış olması, diğeri de iş sözleşmesinin Kanunda öngörülen nedenlerden biri ile sona ermesidir5.

1475 sayılı kanunun 14 maddesi yürürlükte mi?

4857 Sayılı İş Kanunu Maddeli Metin Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak; 1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinin yürürlüğü sürmektedir.

Aynı işyerinde 10 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

Brüt ücret ile çalışılan yılın çarpımı sonucu toplam kıdem tazminatına ulaşılıyor. Bugün asgari ücret brüt 3.577 lira olduğundan, asgari ücretli bir çalışan işyerinde 10 yıldır çalışıyorsa, 35.775 lira tazminata hak kazanıyor.

Kıdem tazminatı kimler alabilir?

İş Kanunu'na göre bir kişinin kıdem tazminatı alması için o iş yerinde en az 1 yıl çalışması şarttır. 1 yılı dolduran ve işveren tarafından iş akdi sonlandırılan çalışanlara kıdem tazminatı verilir. … Eğer kişi kendi istifa ederse kıdem tazminatı hakkı olmayacaktır.

1475 sayılı yasanın 14 maddesinin 1 fıkrasının 5 bendi nedir?

1475 sayılı Kanunun 14. maddesinin birinci fıkrasının 5. bendine göre emekliliğe ait yaş şartları dışında kalan sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayan ve bu nedenle iş sözleşmesini fesheden işçinin kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.

14 madde nedir?

İşçinin süreli fesihle sözleşmeyi sona erdirebilmesi halinde kıdem tazminatı hakkından yoksun kalmasının istisnasını İş Kanunun 14. maddesinde yer alan işçinin muvazzaf askerlik hizmetine gitmesi, yaşlılık aylığından yararlanması veya kadın işçinin evlenmesi nedeniyle iş akdine son vermesi oluşturmaktadır.

1475 sayılı iş kanununun kaçıncı maddesi işçi sağlığına ilişkin çeşitli hükümleri kapsar?

Madde 73 – (25/8/1971 tarih ve 1475 sayılı Kanunun hükmüdür.) Her işveren, işyerinde işçilerinin sağlığını ve işgüvenliğini sağlamak için gerekli olanı yapmak ve bu husustaki şartları araçları noksansız bulundurmakla yükümlüdür. İşçiler de bu yoldaki usuller ve şartlara uymak zorundadırlar.