Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar örneği

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar nedir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma evresi sonunda kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması halleri mevcutsa verilir.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz edilirse ne olur?

Eğer suçtan zarar gören süresi içerisinde itiraz hakkını kullanmazsa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kesinleşir. Ancak suçtan zarar gören 15 gün içerisinde itiraz hakkını kullanır ve itiraz sonucunda sulh ceza hakimliğince reddedilirse takipsizlik kararı kesinleşmiş olur.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar adli sicile işler mi?

Adli sicil kayıtlarına, kanuna göre mahkeme tarafından verilmiş olan mahkûmiyet kararları işlenmektedir. Ayrıca bu kararlar için kesinleşmiş olma hükmü bulunmaktadır. Takipsizlik kararı ise davanın açılmasını bile engellediğinden, bu kararların adli sicil kayıtlarına işlenmesi gibi bir husus olamaz.

Takipsizlik kararına nasıl itiraz edilir?

Madde 173 – Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.”

Takipsizlik kararı ne zaman gelir?

Takipsizlik kararı nasıl tebliğ edilir? Takipsizlik kararı müşteki ile şüpheliye tebliğ edilir. Kararda itiraz hakkının olduğu, itiraz kanun yoluna kaç gün içerisinde başvurulabileceği ve başvurunun yapılacağı merci gösterilir.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kimlere tebliğ edilir?

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın kime tebliğ edileceği hususu Ceza Muhakemesi Kanununda özel olarak düzenlenmiştir. Buna göre karar kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar, suçtan zarar görene ve soruşturma nedeniyle önceden ifadesi alınmış ya da sorguya çekilmiş şüpheliye, tebliğ edilir.

Savcı neye göre takipsizlik verir?

Soruşturma içerisinde bulunan Cumhuriyet savcısı, takipsizlik kararını şu durumlarda verir. Şikayet açıldıktan sonra suçlu olan kişinin suçunun ispatı yeterli bir şekilde yapılmadığı zaman takipsizlik karar verilir. Kısaca delil yetersizliği diyebiliriz.