Konjonktivit ne demek

Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanmasıdır. Bu durum da göz içinde kanlanmaya yol açar. Göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını (sklera) kaplayan zara konjonktiva adı verilir.Mar 19, 2019

Konjonktivit nasıl olur?

Konjonktivit, gözün beyaz kısmını ve göz kapağını kaplayan konjunktiva adı verilen tabakanın inflamasyona (iltihaplanmaya) uğramasıyla meydana gelir. Oluşan bu inflamasyonun nedeni; bakteriyel veya viral enfeksiyon, alerjik reaksiyon, özellikle bebeklerde göz yaşının tam olarak açılmaması olabilir.

Konjonktivit ne kadar sürede geçer?

Hastalığın 1 hafta kuluçka süresi vardır. Enfeksiyon 10 ile 20 gün arasında sürebilir. İlk on günlük süreçte başkasına da bulaşabilir. İnsandan insana; daha çok direkt temas ya da hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşır.

Konjonktivit kimlerde görülür?

Bakteriyel konjonktivit: Özellikle bebek ve çocuklarda sık görülen bakteriyel konjonktivit, göz içerisindeki şeffaf katmanın bakteriler nedeniyle iltihaplanmasına denilmektedir. Sadece tek gözde de olabilir. Bulaşıcıdır.

Konjonktivit Nedir Nasıl Bulaşır?

Viral ve bakteriyel konjonktivit son derece bulaşıcıdır. Kolayca yetersiz el yıkama yoluyla veya konjonktivit hastalığı taşıyan birinin kullandığı havlu gibi bir eşyanın paylaşımıyla bulaşır. Öksürme ve hapşırma da bulaşma yollarındandır. Çocuklar kısa bir süre için okul ya da gündüz bakım dışında kalmalıdır.

Konjonktivit nasıl geçer evde?

2) Papatya Çayı

  1. Papatya çayı, göz enfeksiyonu durumunda rahatlama sağlamak için göz banyosu olarak kullanılabilir.
  2. Aktardan aldığınız papatya çayını sıcak suda 5 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  3. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla enfekte olan bölgeye uygulayın veya göz banyosu yapın.

Konjonktivit hastalığının belirtileri nelerdir?

Konjonktivit belirtileri arasında aşağıdaki yer almaktadır;

  • Gözlerin kanlanması
  • Çapaklanma.
  • Sulanma.
  • Kızarıklık.
  • Kaşıntı
  • Gözlerde yanma ya da batma.
  • Kirpiklere yapışan iltihap.
  • Göz kapağında ve zar yapıdaki şişlik.

Göz enfeksiyonu kaç günde iyileşir?

Konjonktivit bakteri kaynaklıysa, antibiyotikli göz damlası, merhemler veya oral ilaçlar, gözlerinizdeki bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Antibiyotiklere başladıktan sonra semptomlar birkaç gün içinde kaybolur. Ancak viral kaynaklıysa bir tedavisi yoktur, belirtiler 7 ila 10 gün sonra solma eğilimindedir.