Kemoterapinin yan etkileri kabızlık nasıl geçer

Kemoterapiden sonra kabızlık olur mu?

Bizzat bazı kanserlerin kabızlığa doğrudan neden olmalarının yanı sıra bazı kemoterapi ilaçları, ağrı kesiciler, bulantı ilaçları, depresyon ilaçları gibi çeşitli ilaçlar da kabızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca az hareket eden, yeterli sıvı ve lifli besin almayan hastalar da kabızlık görülmektedir.

Kemoterapi tedavisi kabızlık yapar mı?

Kemoterapi ilaçlarının bazıları daha çok ishal yaparken bazılarında da kabızlık yan etkisi ön plana çıkabilir. Bu noktada da bireysel farklılıklarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Bir çok hastada ishal yaptığı bilinen bir kemoterapi ilacı nadir de olsa farklı bir hastada kabızlığa neden olabilmektedir.

Kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için ne yemeli?

Kemoterapi gören çoğu hastada iştah azalması görülür. Bu durumda yetersiz beslenmeyi önlemek için; tahılları sıcak tüketmek, fındık-fıstık ezmesi, pide ekmek ile humus, yoğurt ve püre haline getirilmiş sebze çorbaları gibi gıdalar önerilmektedir.

Kemoterapi ilacı vücuttan nasıl atılır?

Kemoterapide kullanılan ilaçların bir kısmı karaciğerden, bir kısmı da böbrekten atılır. Bazı kemoterapi ilaçları da kalbe olumsuz etki yapabilir. Kemoterapi öncesi ve sonrası, doktor kontrolünde hastaya damar yolu ile bol sıvı vererek böbreklerin ve organların korunması sağlanır.

Kemoterapi bağırsaklara zarar verir mi?

Kemoterapi, hızla bölünen hücrelere zarar verir. Ancak kanser hücreleri dışında bağırsak sisteminin iç yüzeyini döşeyen hücreler de hızla bölünen hücrelerdir ve kemoterapi sonrası bu hücrelerde meydana gelen hasar sonrası ishal oluşabilir.

Kemoterapi aldıktan sonra neler olur?

Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.

Kemoterapi sonrası kabızlık için ne yapmalı?

Tam tahıl ekmeği

  • Tedavi sırasında ve sonrasında sıvı almanızı kısıtlayacak ek bir hastalığınız yok ise günde en az 8–10 bardak sıvı içmelisiniz. Su iyi bir seçenektir. Erik suyu gibi meyve ve sebze sularını da tüketebilirsiniz.
  • Ilık içecekler yardımcı olabilir.