Kemik taraması nasıl yapılır

Kemik Taraması Nasıl Yapılır? Nükleer tıp testleri arasında yer alan kemik taraması, düşük dozda radyoaktif maddenin vücuda enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Damar yolundan enjekte edilen madde, kanserli hücrelerin belirlenmesinde kullanılabilmektedir.

Kemik taraması için hangi bölüme gidilir?

Kemik yoğunluğu ölçümü, kemik taraması yapan hastaneler tarafından radyoloji birimlerinde yapılmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümünü ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum bölümleri doktorları talep ederler.

Kemik taraması hangi durumlarda yapılır?

Kemik taraması, kemikte herhangi bir mineral kaybı olup olmadığını belirlemek için yapılır. Mineral kaybı, kemik erimesine yol açar. Eğer teşhis edilmezse, kemik erimesi kamburluk ya da kemiklerin kırılgan olması gibi sorunlara yol açabilir.

Kemik ölçümü kimlere yapılır?

Kemik Yoğunluğu Ölçümü Kimlere Yapılır?

  • Sigara içiyorsanız ya da kalça kırığı gibi kişisel ya da ailesel bir öykünüz varsa.
  • Kemik kaybı ile birlikte seyreden hastalıkları olan bir erkekseniz.
  • Tip 1 (juvenil ya da insulin bağımlı) şeker hastaları, ya da osteoporoz aile öyküsü olanlar.

Kadınlarda kemik taraması nasıl yapılır?

Kemik yoğunluğunu ölçmek için günümüzde DEXA (kemik dansitometrisi)yöntemi kullanılmaktadır. Hasta bu cihazın üzerine yatar. Oldukça az bir radyasyon uygulanır. Çekim yaklaşık olarak on dakikada tamamlanır.

Kemik testi hangi hastanede yapılır?

Kemik ölçümü özel veya devlet hastanelerinde yapılabilir. Hastanelerde bulunan fizik tedavi veya kadın doğum ve hastalıkları bölümü bu testin yapılmasına gerek görebilir. Bu durumda hemen hemen her bir hastanede bulunan kemik dansitometri cihazı ile hastaların kemik ölçümleri yapılabilmektedir.

Kemik ağrısı için hangi doktora gitmeliyim?

Kemik ağrısı için ortopedi doktoruna gidilmelidir. Ortopedi bölümündeki uzman gerekli tahlilleri yaptıktan sonra çıkan sonuca göre hastayı başka bir bölüme yönlendirebilir.

Kemik testi için ne gerekli?

Kemik yaşı ölçümü uzman doktor tarafından yapılmalıdır Greulich – Pyle Atlası kronolojik haritası bireylerin el ve bilek yapılarına göre yaş bilgilerini vermektedir. Çekilen röntgen sonrasında uzman bir kişi bu atlas ile elindeki sonuçları inceleyerek haritaya göre kişinin kemik yaşını tespit edebilmektedir.