Kasrı şirin antlaşması

Şirin antlaşması’nın sonuçları nelerdir?

Bağdat'ın Osmanlılar tarafından geri alınmasından bir süre sonra iki devlet arasında barış görüşmeleri başladı. 13 gün süren müzakerelerin sonucunda 17 Mayıs 1639'da Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Bağdat, Basra ve Şehrizor Osmanlılarda kaldı, Revan ise Safevî Devletine bırakıldı.

Kasrı Şirin antlaşmasının en önemli özelliği nedir?

İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte devam eden Osmanlı devleti ve Safevi devleti savaşı sona ermiştir. Aynı zamanda Bağdat'ta Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılmıştır. Bu antlaşma neticesinde Osmanlı'nın doğu sınırları da belli olmuştur.

Kasr-ı Şirin Antlaşması maddeleri nelerdir?

Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri ve Önemi

  • Bağdat, Basra ve Şehrizor Osmanlı topraklarına katıldı.
  • Revan Safevilere bırakıldı.
  • Safevilerin Irak, Kars, Van ve Ahıska bölgelerinde gerçekleştirdiği tacizlere son verildi.
  • Safevi ve Osmanlı arasında var olan sınır sorunu tamamıyla çözüme kavuştu.

İran ile 1639 Kasr-ı Şirin Antlaşması sınırlarına hangi antlaşma ile tekrar dönülmüştür?

Çünkü bu antlaşmayla Kasr-ı Şirin Antlaşması sınırlarına geri dönülmüştür. Kerden Antlaşması Osmanlı-İran Savaşlarına bir süre ara verdi ve 1775'e kadar sürecek bir barış dönemini başlattı.

Westphalia Antlaşmasının sonuçları nelerdir?

Westphalia antlaşmasının imzalanmasıyla birlikte otuz yıl savaşları ve seksen yıl savaşları bitmiştir. Westphalia antlaşmasıyla beraber dini meseleler de çözülmüştür. Bu sayede Avrupa'da yaşanan dini karışıklık ve imtiyazlar son bulmuştur. Ticaret ağları da tekrardan bu antlaşmayla beraber kurulmuştur.

Bahçesaray Antlaşması’nın önemi nedir?

Aynı zamanda Rus Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan ilk resmi antlaşmadır. Bu antlaşmanın ana hükümlerine göre Osmanlı Devleti ve Moskova merkezli Rusya Çarlığı arasında 20 yıl süreli bir barış hüküm sürecek ve iki devletin arasındaki sınır Dinyeper (Özi) Irmağı olacaktı.

Osmanlı Devleti safevilerle hangi antlaşma imzalanmıştır?

Amasya Antlaşması, Kanuni Sultan Süleyman'ın çıktığı 3. Azerbaycan Seferi sonunda Türkmenlerle savaşmanın anlamsız olduğunun fark edilmesi ve kardeş kavgasına son vermek üzere Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında imzalanan antlaşmadır.