Kamulaştırma davaları örnekleri

Kamulaştırma aşamaları nelerdir?

Kamulaştırma kararları ve dava süreçleri

  • Kamulaştırmanın Aşamaları:
  • Birinci Aşama: Kamulaştırma bedeli için ödenek ayrılması gerekir.
  • İkinci Aşama: Kamu yararı kararı ve onayı alınır. …
  • Üçüncü Aşama: İdare kamulaştırılacak olan taşınmazı belirler.
  • Dördüncü Aşama: İdarece kamulaştırma kararı alınır.

Kamulaştırma davaları nasıl sonuçlanır?

Kamulaştırma davaları Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görüldüğünden ve mahkemelerin yoğunluğu göz önüne alınarak bir zaman dilimi tahmininde bulunulduğun ortalam 10 – 12 ay gibi bir süreç sonunda sonuçlanmaktadır.

Kamulaştırma ile ilgili hangi davalar adli yargıda görülür?

Kamulaştırma ile ilgili uyuşmazlıklar hem idari yargının hem de adli yarının görev alanına girebilmektedir. Şöyle ki; bedele ilişkin uyuşmazlıklar adli yargının görev alanına girmekte olup, görevli mahkemeler de kamulaştırmaya konu olan taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Kamulaştırma bedeli tespiti hangi mahkeme?

4. Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tescil Davasında Yetkili Mahkeme. Yetkili mahkeme hususunda da 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.12 hükmüne paralel bir hüküm öngörülerek taşınmaz malın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili kılınmıştır.

Taşınmazların kamulaştırılması ne demek?

Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.

Kamulaştırma şekilleri nelerdir?

KAMULAŞTIRMA ŞEKİLLERİ NELERDİR Hukuki mevzuatımızda düzenlenen hükümler uyarınca, kamulaştırılacak gayrimenkulün tamamı, bir kısmı kamulaştırılabileceği gibi, sadece gayrimenkul üzerinde idarî irtifaklar tesis edilerek irtifak kamulaştırması yapılmak üzere üç çeşit kamulaştırma şeklinden söz edebiliriz.

Acele kamulaştırma davası ne kadar sürer?

Yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre, idareye kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası açması için tanınan makul süre, acele el koyma kararından itibaren 6 aydır. Bu süre içinde dava açmayan idarenin, ilgili taşınmaza kamulaştırmasız el attığı kabul edilir.