Kambiyo mevzuatı nedir

Kambiyo mevzuatı ise, bir ülkenin yabancı parayla yapmak zorunda olduğu ödemeleri ve tahsilatları düzenleyen kuralların tümünü ifade etmektedir. … Dış ticarette para hareketini kambiyo mevzuatı düzenlerken, eşya hareketini gümrük mevzuatı düzenlemektedir.

Dış ticaret kambiyo mevzuati nedir?

İhracat bedellerinin tahsillerine, ithalat bedellerinin ödenmesine, sermaye hareketlerine ve görünmeyen işlemlere ilişkin hükümlerden meydana gelen Merkez Bankası genelgeleri ile birlikte mevzuatın, kanun ve idari düzenlemelerin bütününe Kambiyo Mevzuatı denir.

Kambiyo mevzuatının yasal dayanağı nedir?

Bu yasal düzenlemenin hukuki dayanağı “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 1567 Sayılı Kanun” dur. Yani bir kambiyo (döviz) mevzuatı düzenlemesidir. … Oysa kambiyo mevzuatı sistematiği gereğince ayrıntılı Tebliğ ve Genelge düzenlemeleri de hazırlanarak yürürlüğe konulması gereklidir.

Kambiyo Mevzuatı çerçevesinde görünmeyen işlemler nelerdir?

GÖRÜNMEYEN İŞLEMLER Görünmeyen Đşlemler, ithalat, ihracat gibi mal hareketini doğuran işlemler ile sermaye akımları dışında kalan, ancak bu konulara dolaylı olarak bağlı bulunan sosyal, ekonomik ve kişisel ilişkilerin değişik aşamasını içine alan işlemleri ve ödemeleri kapsamaktadır.

Kambiyo hareketleri nedir?

Kambiyo; değiştirme, bozdurma, değer anlamına gelir. Bir ülke parasının diğer ülke parasıyla fiyatını ifade eder. Yabancı ülke paraları üzerinden düzenlenen ticari senetler, çek, poliçe, bono da kambiyo kapsamı içine girer. İhracat ve İthalat işlemleri de kambiyo işlemleridir.

Gümrük mevzuatı ne demek?

Madde 1 – Bu Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir. … Bu Kanunda geçen Türkiye Gümrük Bölgesi ve Gümrük Bölgesi kavramları Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesini ifade eder.

Kambiyo ne anlama geliyor?

Kambiyo, para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmesi işlemidir. Para alım ve satımı ile ilgili işlemleri kapsar. … Bunun yanında Kambiyo İktisat literatüründe "döviz", "efektif" anlamlarında da kullanılmaktadır.

Yasal mevzuat ne demek?

Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur. … Mülga edilmediği sürece ilgili Anayasa değişikliğinden önce yayımlanan tüzük ve kanun hükmünde kararnameler halen yürürlüktedir.