Istiklal marşı şiir mi

1. İstiklal marşı 10 kıta ve 41 beyitten oluşmuştur. 2. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir.

İstiklal Marşı bir şiir midir?

İstiklal Marşı, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir.

Istiklal Marşı’nın şiiri kimdir?

Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.

Istiklal Marşı’nın 10 kıtası mı?

12 Mart 1921 yılında TBMM tarafından marş olarak kabul edilmiştir. Bugün 100. yılı anılan İstiklal Marşı'nın bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. 10 kıta halinde yazılan İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası marş olarak okutulmaktadır.

İstiklal Marşı için kaç şiir yazıldı?

Kurtuluş Savaşı yıllarında, ordu tarafından bir İstiklal Marşı yazılması isteği üzerine Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) 500 lira ödüllü yarışma açtı. Bakanlık, yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6'sını seçip, bastırdıktan sonra milletvekillerine dağıttı.

Istiklal Marşı’nın konusu ve ana fikri nedir?

Anlaşılacağı üzere İstiklal Marşı milli mücadele yıllarında bağımsızlık elde etmek adına yazılmıştır. Marşın ilk kıtasında yazar Mehmet Akif Ersoy konu olarak bayrak, din ve mücadeleye değiniyor. … Bu marşta ana tema olarak şair bağımsızlık üzerinde durmuştur ve bu marşın adından da net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Istiklal Marşı’nın 2 kıtası nedir?

İSTİKLAL MARŞI 2. KITASI Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celal? Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl.

İstiklal Marşı’nın ilk kıtasında ne anlatılmak isteniyor?

Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal! Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Türk milletinin toprakları düşman güçleri tarafından işgal edilmiştir. Bu nedenle şair Türk bayrağının kızgın ve öfkeli olduğunu düşünerek bayrağa seslenmektedir. … Şair bağımsızlığın bayrağın ve bu milletin hakkı olduğunu söylemektedir.