Gıda katkı maddeleri e kodları

E 330 ne demek?

Sitrik Asit E kodu (E330) olan gıda katkı maddesidir. Sitrik Asit (Citric Acid) (E 330); Organik, zayıf bir asit olan Sitrik Asit, renksiz ve kristal veya toz yapılıdır. Limon Asidi (Limon Tuzu) olarakta bilinir. Bitkiler ve turunçgiller başta olmak üzere birçok meyvede mevcuttur.

Ürünlerde E kodları nerede yazar?

Gıda etiketlerinde karşımıza çıkan "E kodları" doğal ve yapay gıda katkı maddelerinin kodlarıdır. Bu kodlar Avrupa Birliği tarafından hazırlanmıştır. 'E' harfi Avrupa'yı temsil eder ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) tarafından değerlendirilen ve onaylanan gıda etiketlerinde görünür.

E 471 kodu nedir?

E 471 ise gıda katkı maddesi olarak bilinen ve mono ve digliseritlere verilen isimdir. Mono gliseritler 1 molekül gliserol, 2 molekü yağ asidinden; digliseritler ise 1 molekül gliserol ve 2 molekül yağ asidinden oluşmaktadır. Görüldüğü gibi E 471 bildiğimiz yağ yapısındadır.

E kodları ne anlama gelir?

Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği'nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. Avrupa Birliği tarafından her katkı maddesi için belirlenir.

E 417 nedir?

PASTACILIK VE UNLU MAMÜLLER SEKTÖRÜ » Kıvam Arttırıcılar E417 kodu ile sınıflandırılır. Kokusuz beyaz ve sarımsı renk arasındadır. Sodyum aljinat yerine alternatif kullanımı vardır. Soğuk ve sıcak suda iyi çözünür, ama etanolde çözünmez.

E 100 kodu nedir?

E100: Kurkumin Gıda renklendiricisi, pH'ya (asitlik) bağlı olarak renk sınıfı sarıdan kırmızıya. Suda çok çözünmez. Kurkumin için vücut ağırlığı üzerinden 1 mg/kg, ve turmerik için 0.3 mg/kg dır. Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda bilinen yan etkisi yoktur.

E 321 nedir?

BHA – BHT (E320 – E321) BHA ve BHT katkı maddeleri kömür katranı ve petrolden elde edilmekte. Aslında yalnızca bu bilgi bile ne kadar zararlı olabileceklerinin göstergesi. Dünya Sağlık Örgütü de bu maddeleri potansiyel kanserojenler olarak belirlemiş.