Folikül kist nedir

Foliküler kistler, bir kadının yumurtalıklarında gelişen küçük sıvı dolu keselerdir. Foliküler kist, bezelye kadar küçük olmaktan, portakaldan daha büyük olmak üzere değişebilir. Folikül keselerinin çatlayarak yumurtanın dışarı atılmasıyla yumurtlama olayı gerçekleşmiş olur.Mar 9, 2020

Folikül kisti tehlikeli midir?

Folikül kistleri kansere neden olmaz ve genellikle tehlikeli değildir. Çoğu zaman fark edilmez veya teşhis edilmez.

Folikül kisti kaç mm olmalı?

Folikül kistleri ultrasonografide içi sıvı dolu hipoekojen, ince duvarlı(3 mm.nin altında) ve septası(kist içinde bölünmeleri) olmayan yapılar biçiminde izlenirler. Büyüklükleri sıklıkla 5-6 cm.nin altındadır. Tanıda genellikle jinekolojik muayene ve ultrasonografi yeterlidir .

Folikül kisti ne zaman çatlar?

Kadının adet döneminin ortasında bu folikülün büyüklüğü 2 cm'ye yaklaşır ve çatlar. İşte bu olay içinde bulunan yumurtanın dışarı çıkması, yani yumurtlama durumunu meydana getirir. Eğer yumurtlama olduğu dönemde de korumasız cinsel ilişki gerçekleşirse gebeliğin oluşma ihtimali doğar.

Folikül kisti hamileliği engeller mi?

Acaba hamile kalmama engel mi? CEVAP Sevgili okuyucum, folikül kistleri her ay sağlıklı kadınlarda görülebilen yumurtalığın iyi huylu kistleridir. Yumurtlamanın bir göstergesidir. Bu durum hamile kalmanıza engel değildir.

Hangi kistler tehlikelidir?

Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.

Folikül kisti kendiliğinden geçer mi?

Folikül Kistler: Foliküllerin büyümesiyle ortaya çıkar. Adet döneminden sonra kendiliğinden kayıp olabilirler. Bunun içinde doğum kontrol hapı önerilir.

Kist kaç mm tehlikelidir?

Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.