Ets elemanlarının görevleri

Oksidatif fosforilasyonun gerçekleşmesi için mitokondrinin iç zarının iki tarafında bir potansiyel fark oluşturulması gerekir. ETS, bu potansiyel farkı NADH ve FADH2'nin verdiği yüksek enerjili elektronlardan aldığı enerjiyle protonları (H+) mitokondri matriksinden zarlararası bölgeye taşıyarak sağlar.

ETS nerelerde görev yapar?

Sadece ETS olayları plazma zarında gerçekleşir. Ökaryotlarda ise tüm enerji üretim olaylarının ortak evresi olan glikoliz sitoplazmada, Krebs ve ETS ise mitokondride gerçekleşir.

ETS molekülleri nelerdir?

Elektron Taşıma Sistemi(E.T.S.) fotosentez,oksijenli solunum ve kemosentez yapan canlılarda görülen molekül gruplarıdır.Bu moleküller canlıda canlıya değişse de, sonuçta E.T.S.'yi oluşturan molekül gruplarının temel özellikleri vardır.

ETS elemanları hangi Organellerde bulunur?

ETS elemanları, ökaryotik hücrelerde mitokondri ve kloroplast organellerinde bulunur.

Elektronlar hangi Kompleksde O2 ye aktarılır?

TCA döngüsü ve diğer metabolik yollardan elde edilen enerjinin büyük kısmı indirgenmiş koenzimler olan NADH ve FADH2 halinde saklanır.Mitokondride Elektron Taşıma Zinciri (ETZ) NADH ve FADH2'ı okside eder ve elektonları O2'e aktararak suya indirger.

ETS evresinde ne olur?

✔ Oksijen ETS'den gelen elektronlar ile NADH2 ve FADH2'lerin hidrojenlerini alarak H2O oluşumunu sağlar. ✔ 1 glikoz için 6O2 harcanır, 12H2O oluşur. ✔ ETS sırasındaki oksidatif fosforilasyon mekanizmasını açıklayan teoridir.

Oksijensiz solunumda ETS kullanılır mı?

Oksijensiz solunum ile elde edilmekte olan enerji miktarı oksijenli solunum çeşidine göre çok daha azdır. Oksijensiz Solunum Nedir? Organik yapılı moleküllerden oksijenin yokluğunda Krebs döngüsü ile birlikte ETS kullanılarak ATP'nin elde edilme işlemine oksijensiz solunum adı verilir.

ETS de hangi fosforilasyon?

Organik moleküller üzerinden ayrılan yüksek enerjili elektronlar ETS aracılığı üzerinden oksijeni aktarılır. Bura reaksiyon sırasında ise ATP sentezlenmesi gerçekleştirilir. Böylece ortaya çıkan ATP sentezlenmesine oksidatif fosforilasyon denir.