Doku nakli nedir

Doku nakli nasıl yapılıyor?

Doku nakli vücudun herhangi bir yerinden alınan dokunun başka bir yere transfer edilmesidir ki bu dokuların yaşayabilmesi için genellikle mikrocerrahi dediğimiz yöntemlerle dokuların damarları ve bazı özel durumlarıda sinirlerinin de birleştirilmesi gerekir. Doku nakli çeşitli durumlarda yapılabilir.

Deri nakli neden yapılır?

Yüz ve saçlı deri nakli, hayat kurtarıcı özellikte olmayan ancak zarar gören dokuya fonksiyon kazandırmak ve toplumdan izole olarak yaşayan bireyin yaşam kalitesini artırmak amaçlı yapılan nakildir. Yüz nakli estetik amaçlı bir ameliyat değildir.

Doku ve organ nakli kimlere yapılır?

Organ bağışında bulunan kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı 2238 sayılı "Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun"da açıkça belirtilmektedir. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Organ ve doku nakli hangi organlarla yapılır?

Ülkemizde; kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün şeffaf kornea tabakası, kas ve kemik iliği dokuları başarı ile nakledilmektedir. 2-En çok hangi organın nakli yapılır? Ülkemizde sıklık sırasına göre; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakli yapılmaktadır.

Doku ve organ nakli nasıl olur?

Donör ve alıcı aynı konumda olabilir veya ayrı bir bölgede bulunan bir donörden alınan organlar başka bir yerde bulunan alıcıya nakledilebilir. Nakledilecek organlar veya dokular canlı vücutlardan veya kadavralardan alınabilir. Transplantasyon tıbbı modern tıbbın en zorlu ve karmaşık alanlarından biridir.

Deri nakli kimlere yapılır?

Yanık, elektrik çarpması, travma gibi kötü huylu tümör dışındaki herhangi bir nedenle, bir ya da birden fazla ekstremite kaybı yaşayan, 18 ile 65 Yaş arasındaki hastalara nakil yapılabilir.

Bir dokunun aynı kişinin bir bölgesinden alınıp başka bir bölgesine nakline ne ad verilir?

Otogreft. Bir dokunun aynı kişinin bir bölgesinden alınıp başka bir bölgesine nakledilmesidir. Bazen bu fazlalık olan doku, rejenere olabilen doku ya da bir başka bölgede daha çok gerekli olan doku ile yapılabilir (örneğin deri greftleri, by pass için toplardamar çıkarılması).