Diğer kazanç ve iratlar

Vergiden muaf esnafın bu faaliyetinden elde ettiği gelirin, alış ve gider belgelerinde yer alan tutarın iki katını; kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri gelirin, aldıkları müstahsil makbuzlarında yer alan satış tutarları toplamını aşan kısmı da diğer kazanç ve irat

Diğer her türlü kazanç ve iratlar nedir?

Diğer kazanç ve iratlar; değer artış kazançları ve arızi kazançlar olmak üzere iki ayrı gelir unsurun dan oluşmaktadır. Değer artış kazancı olarak vergilendirilen gelir, mal ve hakların elden çıkarılmasın dan sağlanan kazançlardır.

Değer artış kazancı neleri kapsar?

Bir malın elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar değer artış kazancı olarak adlandırılır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir.

Diğer kazanç ve iratlar gelir unsuru hangi gelirleri kapsamına alır?

Gelir vergisindeki gayrimenkul sermaye iradı ve menkul sermaye iradı gibi. O halde diğer kazanç ve iratların bu kapsamı içerisinde olması gerekir. Ancak kanun koyucu, mal ve hakların elden çıkarılması suretiyle oluşan gelirleri, diğer kazanç ve iratlar kapsamında vergilendirileceğini belirtmiştir.

Kazanç ve irat nedir?

Yukarıdaki unsurlara baktığımızda, bir faaliyete (ticari, zirai, mesleki gibi) dayanan gelirler “Kazanç” tanımı içine girmektedir. Buna karşılık gerek menkul, gerekse gayrimenkul sermayeye dayanan, bunlardan elde edilen gelirler (faiz, kira, katılım payı, nema, temettü ve benzeri) ise “irat” olarak tanımlanmaktadır.

Muhasebede irat ne demek?

İrat, gelir demektir. Gelir, kişinin dönem başındaki servetinin dönem sonundaki servetine eşit olması koşuluyla, o dönem içinde tüketebileceği mal ve hizmet miktarı toplamıdır. Gelir Vergisi Kanunu'na göre ise Gelir; bir kişinin, bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların safi (net) tutarıdır.

Irat tutarı ne demektir?

medeni kanunda nafakanın ya da maddi tazminatın aylık olarak ödenmesi.

Kimler değer artış kazancı vergisi öder?

Değer artış kazancı, gayrimenkulünü 5 sene içerisinde satın alan ve geçtiğimiz sene satarak gelir elde eden kimseler bu sene ödemekle mükellef oluyor.