Cihanşümul ne demek

[l ince] (ﺟﻬﺎﻧﺸﻤﻮﻝ) sıf. (Fars. cihān ve Ar. şumūl “kaplama” ile cihān-şumūl) Dünyâyı kaplamış, dünya çapında, dünyâyı kaplayacak ölçüde, evrensel, âlemşümul, üniversal.

Cihanşümul devlet anlayışı ne demek?

Cihanşümul devlet kelime grubunun anlamı ise; Dünya genelinde tanınan, bütün cihanı ilgilendiren, evrensel, herkes tarafından bilinen devlet anlamına gelmektedir. Yani dünya ölçüsünde olan bir devleti kastetmektedir.

Cihanşumul nedir TDK?

Cihanşümul kelimesinin yalnızca bir anlamı bulunmakta ve TDK sözlüğündeki anlamı da evrensel olarak geçmektedir. Cihanşümul kelimesinin örnek cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; '' Böyle bir tarih ister istemez cihanşümul olacak yani insan toplumları hakkında bilinebilen her şeyi kucaklayacak.''

Ekümenik ne demek TDK?

Ekümeik TDK sözlük anlamına göre dilimizde evrensel, tüm alem anlamlarında kullanılmaktadır. Fransızca kökenli olan Ekümenik kelimesi dilimize Fransızcadan gelmiştir ve birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.

Mevhibe ne anlama gelir?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan mevhibe kelimesi mevhip fiilinden türetilmiştir. Mevhip, bahşetmek, ihsan etmek anlamına gelirken, mevhibe de hem lütuf hem de bahşiş anlamına gelir. Bazı kaynaklarda ve eski metinlerde, mevhibe sözcüğü ödül ve hediye anlamında da kullanılır.

Cihan Hakimiyeti ne demek?

Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi yani güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu. Tüm dünyada tek güç, tek hakim bir türk devleti ideali. Türkler, bu devlet sayesinde dünyanın huzura kavuşacağına inanırlardı. … Tanrı'nın cihan hakimiyetini Türklere emanet ettiğine inanırlardı.

Sosyal devlet olmak ne demek?

Refah devleti veya sosyal devlet, minimum düzey ötesinde vatandaşlarının refahı için birincil sorumluluk kabul eden devlet kavramı olup devletin vatandaşlarının iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması ve teşvik edilmesinde ana rol oynamasını önerir.

Hiyerarşik ne anlama gelir?

Hiyerarşi, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.