Boya yapımında kullanılan maddeler

Boya dört ana bileşenden meydana gelir. Boyayı oluşturan bileşenler pigment, çözücü, reçine ve katkı maddeleridir. Reçine, tüm pigmentleri bir arada tutan bağlayıcıdır.Jul 12, 2019

Boyanın 4 ana maddesi nedir?

Boyaları temel olarak dört bileşen oluşturur: Bağlayıcı, çözücü, pigmentler ve diğer katkı maddeleri. … Pigmentler boyaya renk ve örtücülük özelliği verir. Bunun dışında katılan her madde film tabakasıyla birleşerek boyaya fiziksel ve kimyasal özellik verir.

Boya imalatında kullanılan katkı maddeleri nelerdir?

Bunlar, pigment, bağlayıcılar (binder, reçine, alkid, sentetik reçine vb.), dolgu malzemeleri (Talk, barit, kaolin, kalsit, vb.), diğer katkılar ve çözücüler (organik solventler, su, vb. )'dir. Pigmentler: Pigmentler boyaya renk özelliğini veren organik veya inorganik kimyasallardır.

Boya bağlayıcıları nelerdir?

Doğal bağlayıcılar olarak çam reçinesi, kömür katranı, nitroselüloz ve yağlar kullanılıyor. Sentetik bağlayıcılar da alkid reçine, klor kauçuk, epoksi reçine, fenolik reçine, vinil reçine, polyester, akrilik ve silikat olarak sınıflandırılıyor.

Boyalar kaça ayrılır?

Özelliklerine Göre Boyalar; İnşaat boyaları, gıda boyaları, zemin boyaları, uçak boyaları, ahşap boyaları, otomotiv boyaları, gemi boyaları, sanat boyaları.

Boyanın ana maddesi nedir?

Boya dört ana bileşenden meydana gelir. Boyayı oluşturan bileşenler pigment, çözücü, reçine ve katkı maddeleridir. Reçine, tüm pigmentleri bir arada tutan bağlayıcıdır. Boyanın yüzeye yapışmasını sağlar.

Vernik hammaddesi nedir?

Vernik ruhu olarak adlandırılan ve sürüldüğü yerde ince şeffaf bir tabaka meydana getiren vernikler; lak, çamsakızı, üre formaldehit, vinil reçineleri, akrilik asit reçineleri ve klorlandırılmış, kauçuk gibi film yapıcı maddelerin terebentin, toluen, nafta ve alkolde eritilmesiyle elde edilir.

Boyada ıslatıcı nedir?

Islatma işleminin sağlanabilmesi için pigment yüzeyinden nemi uzaklaştırıp, nemin yerini bağlayıcının almasını sağlamaktır. Bunu sağlayacak olan ise ıslatıcı ya da dispergatör dediğimiz ajanlardır. Islatıcılar kullanım alanlarına göre (solventli, solventsiz, suda çözünen polimer sistemler) değişik yapıda olabilirler.