Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum hangi cephe

Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir. I. Dünya Savaşı – Çanakkale Cephesi – 25 Nisan 1915.

Cephaneniz yoksa Süngünüz var hangi savaşta?

Atatürk'ün Çanakkale Savaşı anısı, cephanesi biten askere süngü taktırıp yere yatırarak savaşın kaderini değiştirdiği ve “Kazandığımız an bu andır.” dediği önemli an.

Geldikleri gibi giderler sözünü nerede söyledi?

Aynı gün Adana'dan İstanbul'a gelen Mustafa Kemal Paşa, 'Kartal' istimbotuyla Galata'ya doğru giderken Yaveri Cevat Abbas'a işgal donanması için “Geldikleri gibi giderler” dedi. Atatürk'ün tarihe geçen bu sözü Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaret fişeğini ateşledi.

Geldikleri gibi giderler hangi savaş?

Mustafa Kemal Paşa bu gemilerin buraya gelmemesi için Çanakkale'de verilen savaşları, akıtılan kanları, yitirilen canları hatırladı; sonra da öfkeli, aynı zamanda azimli bir sesle: "Evet gelirler, gelirler ama , bir gün de geldikleri gibi giderler” dedi…

Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum ne zaman söylenmiştir?

Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” 2 Atatürk'ün bu emri 25 (12) Nisan 1915 günü saat 10 (evvel) sıralarında Conkbayırında 57'nci Piyade Alayına vermiş olduğu anlaşılmaktadır. Aynı taarruza güney kanattan 27'nci Piyade Alayı da katılmıştır. Bu alaya ilk emirler irtibat subayı aracılığı ile gönderilmektedir.

261 rakımlı tepe hangi savaşta?

Koca Çimen Tepe – Çanakkale Muharebeleri 1915.

Cephaneniz yoksa Süngünüz var kimin sözü?

Asker: Üç saattir çarpışıyoruz. Cephanemiz kalmadı kumandanım! M. Kemal: Cephaneniz yoksa süngünüz var!

Geldikleri gibi giderler sözünü hangi olay üzerine söylenmiştir?

Demirli savaş gemilerinin arasından geçerek ilerleyen istimbotta bulunan üzüntü içinde ağlayan Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri Cevad Abbas'a Mustafa Kemal Atatürk “Geldikleri Gibi Giderler!” sözünü söyler. Bu söz Kurtuluş Savaşı'mızın ilk işareti olur.