Aynı suçtan dolayı iki kez yargılanma

Aynı suçtan iki kez yargılama olmaz(Non bis in idem) ilkesi, aynı nedene dayalı olarak mükerrer yargılama yapılamayacağını ve iki kere hüküm kurulamaz. Roma Hukuku döneminden günümüze kadar gelen Latince hukuk terimidir. … İlkenin uygulama alanı bulabilmesi için aynı kişiye ait tek bir fiil olması gerekmektedir.31 Jul 2021

Ne bis in idem kuralı nedir?

Non bis in idem (ya da ne bis in idem) Latince'de 'aynı [şey] için iki kez değil' anlamına gelen, aynı dava nedeni için iki kez yargılama yapılamayacağına dair hukuki bir ilkedir.

Non bis in idem ilkesi hangi madde?

Ceza Muhakemesi Kanununun 223. maddesinin 7. fıkrası Non Bis in İdem ilkesini düzenlemektedir. Bu hükme göre; “Aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava davanın reddine karar verilir”.

Ne bis in idem ceza hukuku?

Ne bis in idem ilkesi, aynı fiil nedeniyle aynı kişi hakkında birden fazla dava açılamaması veya hüküm verilememesini ifade etmektedir. Aynı fiil nedeniyle faile sadece bir ceza verilmelidir. 1 Bu ilke ile Devlet aynı kişi hakkında çifte yargılama yapma ve cezalandırma yasağına tabi olmaktadır.

Suçun maddi unsurları nelerdir?

Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Bu unsurlar şunlardır: Fiil, netice, fiil ile netice arasında nedensellik bağı. Fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller de bu kapsamda ele alınır.

Davanın reddi hüküm müdür?

Ceza davasının reddi kararı yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.

Şahsilik ne demek?

Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir. Birinci hal “faile göre şahsilik”, ikinci hal ise “mağdura göre şahsilik” olarak adlandırılır.

Suçun maddi ve manevi unsurları nedir?

Maddi unsur, suçtan bahsedilebilmesi için bir insan davranışının varlığını zorunlu kılar. Manevi unsur, söz konusu insan davranışının failin kusurlu iradesinin iradesi olmasını zorunlu kılar. Hukuka aykırılık ise söz konusu davranış açısından olayda hukuka uygunluk nedeninin bulunmaması demektir.