Akdeniz ateşi hastalığının zararları

Akdeniz ateşi ne tetikler?

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞININ NEDENLERİ Ailesel Akdeniz ateşi, ebeveynlerden çocuklara geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Gen mutasyonu, vücuttaki inflamasyonu düzenlemede problemlere neden olur. Ailesel Akdeniz ateşi olan kişilerde, mutasyon MEFV olarak adlandırılan bir gende gerçekleşir.

Akdeniz Ateşi tehlikeli bir hastalık mıdır?

Doğru tedavi edilirse öldürücü değildir. Ancak kolşisin almayan ya dandüzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu da yaşam süresini etkileyen ciddi bir durumdur.

Akdeniz Ateşi ilerlerse ne olur?

Hastalık uzun dönemde amiloidoz denen başka bir hastalığa yol açabilir. Amiloidozda vücutta değişik organlarda "amiloid" denilen madde birikir, bunun sonucu kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi sorunlar ortaya çıkar.

Akdeniz ateşi hastaları nelere dikkat etmelidir?

Akdeniz Ateşi ile Yaşarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Düzenli uyku ve dinlenme akdeniz ateşi ataklarının şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Bunun yanında hastalığın komplikasyonlarını minumum düzeye indirmek için düzenli egzersiz yapması ve dengeli beslenmesi de atakların azaltılması açısından önemlidir.

Akdeniz ateşi hastaları nasıl beslenmeli?

Yağlardan balık yağı, zeytinyağı, ceviz yağı, avakado yağı, kabak çekirdeği yağı, fındık yağı gibi kuruyemişlerden elde edilen omega 3 bakımından zengin yağlar. Taze sebze ve meyveler. Özeliklede renklileri tüketmeye çalışın. Unutmayın günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye çalışın.

Akdeniz Ateşi atağına ne iyi gelir?

Ailesel Akdeniz Ateşi ataklarını kontrol altına alabilmek ve daha da önemlisi amiloidoz gelişimini önleyebilmek amacıyla kullanılabilen tek ilaç Kolşisin'dir. Hap formunda alınan bu ilaç, vücudunuzdaki inflamasyonu azaltır ve atakları önlemeye yardımcı olur. Bunun için en doğru dozu doktorunuz belirler.

Akdeniz ateşi hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Dr. Kiraz, hastalığın tedavisi ile ilgili olarak, "Eğer hastayı iyi tedavi etmezseniz vücutta amiloid birikimi olur ve bu madde başta böbrekler olmak üzere hastanın organlarının yeterli bir şekilde çalışmamasına sebebiyet verir. Bu da zamanla kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği ve karaciğer yetersizliğine yol açar.