Akciger hava kabarcıkları

Akciğerlerimizden havanın göğüs kafesi içine dolması sonucu akciğerin çökmesi ve işini yapamaması durumuna, akciğerden hava kaçağı veya tıp dilinde "Pnömotoraks" denilir. Pek çok nedene bağlı olabileceği gibi kendiliğinden de olabilir. Özellikle ince, uzun boylu genç erkeklerde, sigara içiyorlarsa daha sık görülür.16-Aug-2017

Akciğerde kabarcık neden olur?

Biriken hava, akciğerin rahat genişlemesini bozarak nefes alıp vermeyi güçleştirir. Özellikle sigara içen kişilerde akciğerlerde bül adı verilen hava kesecikleri oluşur ve bunlar da patladığında pnömotoraks meydana gelir.

Pnömotoraksın oluşmasına neden olan faktörler?

Kistik fibrozis, KOAH, astım, zatürre ve verem gibi akciğer enfeksiyonları, sarkoidoz, pulmoner fibrozis ve akciğer kanseri gibi hastalıklar sekonder pnömotoraks oluşumuna neden olabilir. Akciğer hastalıkları ve belli risk faktörleri haricinde akciğer sönmesi alınan travmalar ya da yaralanmalar sonucunda da oluşabilir.

Sönen akciğer düzelir mi?

Eğer iyileşme görülmezse ileri tedavi yöntemlerine geçmek gerekir. Akciğerin fazla söndüğü durumlarda biriken havayı dışarı atmak için önce göğüs tüpü takılır. İyileşme sağlanırsa tüp çıkarılarak hasta taburcu edilir. Ancak özellikle sigara içmeye devam edenlerde bu hastalık sıklıkla tekrarlar.

Akciğer sönmesi belirtileri nelerdir?

Akciğer sönmesi görülen hastaların birçoğunda iki ayrı belirti görülmektedir. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı bu belirtilerdir. Çoğunlukla hastalarda göğüs ağrısı şikayeti görülmektedir. Bu şikayeti olan hastalar tarafından sönme gösteren akciğerde çok fazla hissedilmektedir.

Akciğerde baloncuk hastalığı nedir?

Pnömotoraks, akciğerin bir kısmının veya tamamının “çökme” olarak tarif edilen büzülüp ufalması olayıdır. Akciğerler göğüs kafesine “plevra” adı verilen, çift yapraklı ve yapraklarının arasında hava bulunmayan bir zar ile yapışmaktadır.

Akciğer kanseri belirtileri nelerdir?

Akciğer kanserlerinin en sık görülen belirtileri şunlardır;

  • Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük.
  • Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak.
  • Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı
  • İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı
  • Ses kısıklığı
  • Nefes darlığı

Pnömotoraks tanısı nasıl konur?

Tanı Yöntemleri

  1. Akciğer röntgeni. Pnömotoraksın saptanmasında en sık kullanılan yöntemdir. …
  2. Bilgisayarlı Tomografi (BT) Göğüs boşluğunun ayrıntılı olarak görüntülenmesi yapılır.
  3. Arteriyel kan gazı …
  4. Nabız oksimetri.

19-Mar-2019