Ailevi akdeniz ateşi hastalığı tedavisi

Ailevi Akdeniz ateşi genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir. Hastalığın kesin tedavisi yoktur ve şikayetler hayat boyut sürebilir. Ancak 1970'lerde geliştirilen “Kolşisin” isimli bitkisel kaynaklı ilaç sayesinde ateş ve ağrı atakları çok büyük oranda kontrol altına alınır ve önlenebilir.

FMF hastaları ne kadar yaşar?

Bazı hastalarda ataklar bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde başlar. Hastaların yüzde 80- 90'ı ilk ataklarını 20 yaşına kadar yaşar.

FMF hastalığı iyileşir mi?

Ailevi Akdeniz ateşi tedavisi Ortadan tamamen kaldırılabilir bir hastalık değildir ama tedavi edilebilir bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Hastalıkta en önemli istenmeyen sonuç; amiloid denilen protein yapısındaki maddenin organlarda birikerek organ işlevlerini bozmasıdır.

FMF hastalığı nasıl geçer?

FMF Hastalığı için uygulanan kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavinin amacı hastanın genel durumunu stabilize etmek ve verilen ilaçlarla belirtilerin ve atakların önlenmesini sağlamaktır. FMF atak tedavisi için kolşisin adlı bir ilaç yaygın olarak kullanılır.

FMF öldürür mü?

2 Ailesel Akdeniz ateşi (FMF) öldürücü müdür? Doğru tedavi edilirse öldürücü değildir. Ancak kolşisin almayan ya dandüzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu da yaşam süresini etkileyen ciddi bir durumdur.

FMF hastalığı ne zaman geçer?

Hastalık ataklar ile seyreder. Zaman zaman nöbet şeklinde, ateşin eşlik ettiği karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklemlerde ağrı, şişme olur ve 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer, Ataklar arasında ise hasta yakınmasızdır. FMF ataklarının belli bir düzeni yoktur. Bazen ayda 1-2, bazen birkaç ayda bir gelebilir.

Akdeniz Ateşi hastası ne yemeli?

Yağlardan balık yağı, zeytinyağı, ceviz yağı, avakado yağı, kabak çekirdeği yağı, fındık yağı gibi kuruyemişlerden elde edilen omega 3 bakımından zengin yağlar. Taze sebze ve meyveler. Özeliklede renklileri tüketmeye çalışın. Unutmayın günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye çalışın.

Akdeniz Ateşi göze vurur mu?

2-4 günde genellikle ağrı geçer. FMF'de deri bulguları da göze çarpar.Yaklaşık hastaların yüzde 10'unda “erizipel benzeri kızarıklık” olarak tanımlanan cilt bulgularına rastlanır. Sıklıkla diz ve ayak bileği arasındaki deride ortaya çıkar bunlar.